speedex logo
 

Digitális orgonák

Gyártmány-
választékunk 4 tipuscsaládot ölel
fel.


orgonákhoz...

Referenciák

Elektronikus orgona augusztus 20.

10 év óta augusztus 20-án a szentmise orgonakíséretét JOHANNUS orgonán hallgatja Magyarország!

referenciákhoz...

A JOHANNUS Orgonagyárról

A Johannus kiterjedt tapasztalatokkal rendelkezik az elektronikus orgonák gyártása terén. A klasszikus templomi orgonák gyártása egy kis műhelyben kezdődött: az első orgona 1971. március 4-én került leszállításra. Rövid idő múltán gyakorlóorgonákkal bővült a választék. A termelés gyors növekedése miatt a műhely hamar szűknek bizonyult. Ezért tágasabb épületbe kellett költözniük, Veenendaal-ba, 1972-ben. 1976-ra már ez a gyár sem volt elég nagy, és a Johannus elhatározta, hogy felépíti saját üzemét, és így mind a művészeti, mind a termelő személyzet igényei kielégíthetővé váltak.

Egy, a korszerű követelményeknek megfelelő többfunkciós auditórium is fel lett szerelve a gyár épületében: azon túl, hogy koncertteremként használt bemutatók tartására, és templomi orgonák előintonálására is alkalmas volt. Az épületet EDE-ben 1976. március 12-én a világhírű orgonista , Feike Asma nyitotta meg. Az ő értékes tanácsai és útmutatásai emlékére, mellyel a jellegzetes Johannus hang kialakítását segítette, az auditórium a ''Feike Asma Terem" nevet kapta.

Az új épületegyüttes alkalmából a Johannus a sikeres OPUS-sorozatot indította el, mind a gyakorló,- mind a templomi orgonák körében.

1982 elején a teljesen megújított sorozat, a 200-as a már az akkori legújabb integrált áramkörös technológiával került kibocsátásra. A szerzett tapasztalatok eredményeképpen e széria 1986-ban mégegyszer átdolgozásra és tökéletesítésre került az analóg orgonák utolsó generációjaként.

1988. elején a digitális (hangmintákat használó) technológia került a forradalmian új OPUS-1000 sorozatba. Ez tette lehetővé a Johannus számára, hogy egyéni, és közben világszerte elismertté vált hangszereit tovább és tovább fejleszthesse.

1995-ben a gyár nagy ugrásra szánta el magát: saját fejleszésein alapuló digitális áramköröket gyártatva szakított a kereskedelemben kapható áramkörök használatával, ezzel több lépésben tovább növelve hangmintáinak minőségét és hosszát. Sor került a tipizált hangszercsaládoknál (Opus, Sweelinck, Rembrandt) a "kettő az egyben" elv bevezetésére, amely két független (romantikus és barokk) hangmintakészlet beépítését jelentette. Mindkét hangmintakészlet intonálható is, ezzel a hangsugárzórendszer, a befogadó tér akusztikája és a vásárló ízlése által támasztott követelmények is kielégíthetők lettek a legkisebb típusoknál is.

A piaci sikerek hatására a gyártó kapacitás újra szűknek bizonyult, és a szükséges alapterületbővítést egy teljesen új, reprezentatív épületbe való költözéssel sikerült megoldani, ahol az új auditórium megint Feike Asma nevét kapta a 2002. június 26-i avatáskor.

2005 tavaszán a tipizált hangszercsaládoknál újabb, lényeges bővítés történt: megjelent a 3-ik (szimfonikus) hangkészlet, és mindhárom hangkészlet 4-4 intonációja már magában az orgonában egy-egy gombnyomással elérhető, tehát a felhasználó szinte 12 orgonából válogathat játéka során.

A modern technológiákat, és a gyártás rugalmasságát kihasználva a Johannus nemcsak tipizált, hanem egyéni kívánságra tervezett orgonák építésére is képes. Ez a "MONARKE" típuscsalád. Itt teljesen a vevő kívánságára állítható össze már a diszpozíció is.

Ma a gyár világszerte elismertségnek és bizalomnak örvend az orgonisták, egyházak, koncerttermek és más fontos klasszikus orgonafelhasználók körében.


www.johannus.com
Cégünkről | A Johannus Gyár | Orgonatípusok | Szolgáltatásaink | Referenciáink | Elérhetőségek
Minden jog fenntartva. Speed-ex Kft. 2006.